Fabrika Otomasyonu
Fabrika Otomasyonu Nedir?
Fabrika otomasyonu, üretimde insan iş gücünü azaltıp, dijital kontrol sistemlerine geçerek fabrikayı yüksek verim ve rekabetçi maliyetleriyle sektörde öne çıkarmayı amaçlayan otomasyon sistemidir. Fabrikadaki farklı proseslerin birbiriyle entegrasyonunu ve haberleşmesini sağlayarak; ürün girdi ve çıktılarını doğru ilişkilendirmek, üretimin her aşamasını gözlem ve kontrol edebilmek, sektöre özel otomasyon çözümleri sunmak fabrika otomasyonunun genel amacıdır. Fabrikada dijital dönüşümün avantajlarından bazıları;
- Üretim hızını arttırmak
- Hata oranını düşürerek ürün standartını sağlamak
- Karşılaşılan problem ve arızaları en aza indirgemek ve hızlı çözüm imkanı sunmak
- Personel kaza ve sakatlanma risklerini azaltmak
- Personel giderlerini düşürmek
- Detaylı sistem analizi ile genel durum kontrolü
- Sistemi uzaktan takip edebilmek ve anlık veri alışveriş imkanı sağlamak
Bir fabrikada, üretim hatlarının veya proseslerinin tamamıyla esnek, her ekipmanın kontrol edilebilir ve izlenilebilir olması, sistemin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir. Otomasyon sistemlerinde sıkça tercih edilen SCADA(Supervisory Control And Data Acquisition) yapısı ile tüm üretim hattı, bir veya birden fazla proses ve bu proseste bulunun her türlü analog ve dijital sinyallerin anlamlandırılmış karşılıkları, cihazların diagnostik verileri ve prosesle ilgili diğer veriler, grafik tasarımı sayesinde anlaşılır ve kullanılabilir gösterimi ve sistemin kontrolü yapılabilir.
SCADA yapısı sayesinde üretim ve prosesler tek bir noktadan gözlem ve kontrol edilerek fabrikaya, zaman, maliyet, kalite konularındaki avantajları ile sonuçta ciddi bir kâr sağlamaktadır.
Fabrika Otomasyonunun Uygulanması
Pınar mühendislik bünyesinde, anahtar teslim otomasyon işleri yaparak fabrikada yapılması planlanan projelerin tasarım ve uygulama kısmı gerçekleştirilir. Ayrıca yenilenmesi gereken bir hattın tüm elektriksel ekipmanlarıyla montajı, yazılımının ve ekran tasarımlarının yapılması ve devreye alınması işleri titizlikle yürütülür.
Pınar mühendislik otomasyon projesi için sistemin detaylı analizi ve kontrolünü yaparak fabrikanın gereksinimleri doğrultusunda kullanılacak ekipmanları belirler ve IEC Standartlarında elektrik projesini hazırlar.
Otomasyon sisteminin ihtiyaçlarına ve müşteri isteği doğrultusunda kontrol ünitesi DCS ya da PLC olabilir. Ayrıca sistemin ihtiyacı olan aktüatörler, motor , pnömatik ve hidrolik valfler, sensör, transmitter, enkoder cihazları, PLC, Endüstriyel PC, IO modülleri, SCADA veya HMI sistemi titizlikle seçilir.
Projenin Form-4B tipinde MCC panolarının ve PLC panolarının montaj ve kurulumu yapılır. Gerekli tüm testler yapıldıktan sonra sistemin devreye alınması gerçekleştirilir.
Sistem testleri ve operatör eğitimleri fabrika otomasyonu için olmazsa olmazlar arasındadır. Gerçekleştirilen projenin doğrulanması, test edilmesi, farklı durum ve arızalar karşısında verdiği reaksiyonlar sistemin doğru kurgulanıp kurgulanmadığını ortaya çıkartır. Pınar mühendislik olarak iso9001 kalite standartlarında kalite ve sürdürülebilir projeler yaparak bunların test aşamasında tüm koşullar denetlenerek, uzun ömürlü ve kullanıcı dostu otomasyon projeleri gerçekleştirilir.
Pınar mühendislik olarak başta otomotiv sektörü olmak üzere demir-çelik, cam sanayi, makine üreticileri, endüstriyel kazan sistemleri gibi alanlarda sektörün önde gelen firmalarına otomasyon projeleri anahtar teslim başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Fabrikada Otomasyonu yapılabilecek sistemlerden bazıları şunlardır:
Konveyor ve üretim hattı otomasyonu
- Ürün test ve kontrol hattı otomasyonu
- Kazan ve fırın otomasyonu
- Sıvı dolum ve şişeleme otomasyonu
- Depo ve stok takip otomasyonu
- Fabrika içi takip ve haberleşme otomasyonu
Pınar Mühendislik, Siemens Solution partner firması olarak, fabrika otomasyonu projelerinde son teknoloji siemens Otomasyon ürünleri kullanarak değerli müşterilerine proje hazırlama, saha montajı ve ürün satışı konusunda çözümler sunmaktadır.